*Lumea sportului de la noi face o reverență, alături de întreaga României, în fața oamenilor simpli din Muntenegru care au reacționat într-un mod impresionat la drama românilor prăbușiți în prăpastie, la 30 de kilometri de Podgorica. Accidentul s-a soldat oficial cu 18 morți și 29 de răniți
*Guvernul a decretat doliu național pentru astăzi, meciul de fotbal Sportul Studențeac – Rapid CFR Suceava fiind amânat pentru mâine
*La Wimbledon, româncele vor purta un mic semn de doliu pe echipament
Un gest spontan de solidaritate mișcă România așa cum nu o poate face nicio acțiune de imagine gândită de vreun politician. Zeci de oameni simpli din Muntenegru au reacționat impresionant la drama unor turiști români, căzuți într-un hău la 30 de kilometri de Podgorica. Autocarul lor s-a prăbușit de pe un pod, din cauza unei depășiri iresponsabile, iar saltul în gol, printre stânci și arbuști, s-a soldat oficial cu18 morți. Neoficial, se vorbește de 19 decedați.
Fără să stea pe gânduri, oamenii din zonă au coborât în râpă, au dat primul ajutor, i-au urcat pe tărgi improvizate pe supraviețuitori, pentru a-i duce cât mai urgent la instituțiile medicale, iar mai apoi s-au așezat la rând pentru a dona sânge. Printre donatori s-a aflat și fosta jucătoare a Oltchimului, handbalista Maria Jovanovic. „Mulțumim, Muntenegru!”, a fost mesajul postat ieri pe gardul ambasadei din București al micuței țări ex-iugoslave cu numai 600.000 de locuitori. „Mulțumim, Muntenegru!”, a fost și ecoul propagat din lumea sportului românesc.
Szabo: „un popor mic, cu inimă mare”
Gică Hagi a fost unul dintre primii care au salutat gestul muntenegrenilor. „Oamenii adevărați se văd în situații dificile. A fost un gest de solidaritate care m-a impresionat. Ca popor, ei au arătat întotdeauna că sunt uniți și puternici. Le mulțumesc pentru lecția arătată”, a declarat pentru ProSport fostul mare decar al naționalei de fotbal a României.
Gabriela Szabo și fostul „tunar” al naționalei de handbal, Vasile Stângă, au tușat și ei caracterul puternic al muntenegrenilor. „Un popor mic, cu inimă mare. Îl cunosc pe președintele federației de atletism din Muntenegru și e un tip săritor, ca toți conaționalii săi”, a declarat Szabo. „Nația lor este una săritoare și au fost prieteni cu noi tot timpul. Sunt oameni de nădejde și la necaz, și la bucurie”, s punctat și Stângă. Elisabeta Lipă, canotoarea secolului XX, vede însă normalitatea reacției. „Este extraordinar ceea ce au făcut, dar cred că peste tot s-ar fi întâmplat la fel. Inclusiv la noi. Ați văzut că și românii au reacționat când au fost apeluri umanitare. Nu poți să stai indiferent când oamenii se zbat între viață și moarte la 40 de metri în râpă”.
Sunt convinsă că și românii s-ar fi mobilizat la fel în fața unei astfel de drame. Este un gest logic și normal Elisabeta Lipă, comandant CS Dinamo
Sandu: „Suntem frați de sânge”
Gestul muntenegrenilor a fost remarcat și de Mircea Sandu, președintele FRF. Acesta i-a trimis o scrisoare omologului său din Muntenegru, Dejan Savicevic. „Doresc să vă exprim profunda recunoștință pentru extraordinara lecție de viață pe care poporul din Muntenegru ne-a oferit-o zilele trecute, cu ocazia tragicului accident de lângă Podgorica. Modul în care oameni obișnuiți au reacționat, ajutorul rapid și foarte eficient acordat supraviețuitorilor teribilei catastrofe, reacția autorităților și a stafului medical din Muntenegru ne-au impresionat cu adevărat și vă mulțumim din adâncul inimilor noastre. Actul donării de sânge a fost un gest generos și acum putem spune că suntem frați de sânge. Poate anul viitor putem găsi o dată potrivită pentru un meci amical între echipele noastre naționale, în România, ceea ce aș dori foarte mult”, este mesajul șefului de la FRF. Primele reprezentative ale României și Muntenegrului s-au întâlnit o singură dată, în 2008, la București, când tricolorii au câștigat cu 4-0.
În momente ca acestea, poți vedea calitatea umană, iar oamenii din Podgorica au arătat-o pe a lor Mircea Sandu, președinte FRF
Halep: „Voi pune un mic semn de doliu pe tricou”
În semn de respect pentru victimele de lângă Podgorica, Guvernul României a declarat 26 iunie zi de doliu național. Deși legea nu o prevede expres, FRF a decis să amâne singurul meci oficial programat astăzi sub egida sa, restanța dintre Sportul Studențesc și Rapid CFR Suceava, din Liga a 2-a. „Am fost înștiințați că meciul a fost amânat din cauza situației excepționale. La cât ne-au ținut, ce mai contează o zi în plus”, a spus patronul Sportului, Vasile Șiman, pentru ProSport.
Doliul va fi respectat chiar și la Wimbledon, unde România avea aseară deja trei jucătoare calificate în turul doi. „Joi, la următorul meci, voi purta un mic însemn de doliu pe tricou. Dumnezeu să-i ierte pe cei care și-au pierdut viața”, a declarat Simona Halep pentru ProSport. De remarcat că Wimbledon este cel mai riguros turneu de tenis din lume, echipamentul jucătorilor fiind în totalitate alb.
Mă voi ruga la Dumnezeu pentru cei care au murit. Aș vrea să pot ajuta Alexandra Cadanțu, jucătoare de tenis
Zi de doliu de Ziua Drapelului
26 iunie, ziua declarată de Guvern de doliu național, coincide cu Ziua Drapelului Național și, în consecință, manifestările plănuite pentru acest moment vor fi modificate. Ziua de doliu național presupune ca instituțiile și autoritățile publice, indiferent de zona în care sunt, să arboreze în bernă – la jumătatea catargului – drapelul național. Posturile TV și radio trebuie să își adapteze programul și, în mod special de această dată, toate manifestările sportive au fost amânate. Azi, la ora 9:30, la Cercul Militar Național, în cadrul ceremoniei prilejuite de Ziua Drapelului Național, se va ține un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru. Ultima zi de doliu național declarată în România a fost 18 aprilie 2010, după ce la Smolensk, în Rusia, 96 de persoane, printre care și președintele Poloniei, și-au pierdut viața într-un accident aviatic.
Condoleanțe de la Bulatovic
În România există în momentul de față un singur fotbalist muntenegrean de top, stelistul Stefan Nikolic. Atacantul n-a oferit presei nicio delarație privind accidentul din țara sa natală, însă o reacție a venit de la Katarina Bulatovic, fosta jucătoare de la Oltchim. „Am mers de multe ori prin zona aceea, este una periculoasă. Dacă nu o știi, trebuie să conduci prudent. Mi-am rugat prietenii să doneze sânge. Transmit condoleanțe familiilor victimelor”, a spus Katarina la sport.ro.
Suporterii Rapidului au donat sânge
Majoritatea persoanelor decedate au fost aduse ieri în țară cu două aeronave ale Ministerului de Externe, iar gesturi de solidaritate s-au consemnat și la București, nu doar în Muntenegru. Suporterii Rapidului au mers la Institutul de Hematologie din București și au donat sânge. „Din păcate, eu nu am 18 ani, așa că nu am putut dona. Aș vrea să ajut cu ce pot”, a declarat jucătorul rapidist Nicolae Vasile (17 ani).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER